Medierea conflictelor in cuplul conjugal

Doamna P. G. mi-a scris un mesaj cu un conținut foarte personal, despre relația dintre ea si soțul ei, după 15 ani de căsnicie și, cu permisiunea ei, voi transcrie cazul, pentru ca soluționarea acestuia să poată fi utilă și altor persoane care se confruntă cu situații de viață asemănătoare.

Stimată doamnă mediator,

Mă aflu într-o perioadă de viață destul de dificilă, am 44 de ani și 15 ani de căsnicie liniștită. Avem doi copii gemeni, fată și băiat, de 14 ani și credeam că toate sunt la locul lor, în viața noastră de familie.

Dar nu era așa. Într-o bună zi a sunat telefonul și persoana care îmi vorbea, m-a anunțat că l-a văzut pe soțul meu intrând singur de mai multe ori la o altă adresă decât a noastră și mi-a dat detaliile…

În momentul acela m-am așezat pe un scaun și am privit în gol mult timp…eram în timpul gărzii, spre seară și activitatea pe care trebuia să o fac m-a pus în mișcare, fiind doar două asistente la cele 7 saloane de bolnavi. Când am ieșit din tură, eram ca anesteziată, mă îndreptam spre casă și când am ajuns, am izbucnit în plâns. Copiii s-au speriat, au pus tot felul de întrebări iar eu, istovită și disperată, le-am spus că tatăl lor ne va părăsi, pentru o altă femeie.

Din momentul acela totul a ieșit de sub control, copiii l-au sunat pe tatăl lor, care era la firmă, l-au obligat să vină acasă și a început scandalul, în care eu plângeam și tremuram spasmodic iar copiii amândoi țipau la el și îl întrebau cine este parașuta cu care mă înșeală.

Pe moment aveam convingerea că eu și copiii aveam dreptul să luptăm pentru ca el să se întoarcă în familie, prin orice mijloace. Dar soțul meu s-a apropiat de mine și mi-a scrâșnit:

-Pentru ce ai declanșat tot circul ăsta?! Vrei să mă vezi cerându-ți iertare?! Vrei să îi faci pe copii să mă disprețuiască?! Vocea lui suna răgușit și ochii întunecați prevesteau o hotărâre pe care déjà o presimțeam: Din momentul acesta telefonul meu este închis pentru voi. Portarul de la firmă va avea ordin să nu vă lase să intrați și, până când nu vă veți calma cu toții, nu mă întorc acasă! Puteți să îmi scrieți doar mesaje. Atât. S-a întors și a plecat imediat, fără să își ia nimic din casă și fără să întoarcă măcar capul, sau să închidă ușa după el.

S-a lăsat tăcerea între mine și cei doi gemeni. M-am îndreptat mecanic spre ușa de la intrare și an închis-o, fără să spun nici un cuvânt. Se crease un spațiu în care fiecare dintre noi își auzea bătăile inimii. Curios, atunci au început să se așeze prioritățile într-o ordine logică.

Primul gând: Situația nu putea să rămână așa dar nu mai voiam să implic și pe alții din familia noastră în scandalul care tocmai avusese loc. Nici prietenii, nici părinții și nici măcar soră-mea nu puteau să mă ajute, ci doar să amplifice efectul de spălat rufe în public. Trebuia să mă sfătuiesc cu un mediator , care este obligat, prin fișa postului, să fie cât mai discret, obiectiv, rațional.

Pentru că la început am comunicat doar prin e-mail și doamna P.G. era foarte dezorientată în situația descrisă anterior, eu am sintetizat conversația astfel:

Care sunt temerile doamnei P. G.:

-Teama de abandon (teama de a nu mai fi iubită, protejată ), teama de eșec în relația de cuplu (încetarea comunicării cu soțul, ruperea relației dintre ei doi), scăderea stimei de sine, teama de singurătate, teama de a nu fi la nivelul așteptărilor celor doi gemeni, teama de a deteriora relația copiilor cu tatăl lor.

Care sunt obiectivele doamnei P.G.:

– stabilirea exactă a situației de adulter (cea de a treia persoană și motivele pentru care soțul a preferat-o ) redresarea emoțională, regăsirea stimei de sine, restabilirea echilibrului în relația tată-copii dar și a relației dintre ea și soț, care părea să se fi zdruncinat serios la ultima lor întâlnire.

Pentru a facilita atingerea acestor obiective trebuie să înțelegem mecanismele de declanșare a conflictului. Să dăm firul relatării înapoi, până la momentul i acelei convorbiri telefonice, care semnala o posibilă legătură extraconjugală a soțului:

1. Ati luat afirmațiile acelei persoane ca fiind adevărate, fără să luați în calcul o eroare, confuzie sau rea credință a celor care se ocupă cu astfel de relatări.

2.V-ați pierdut luciditatea, ați reacționat emoțional, i-ați atras și pe cei doi copii în această criză și ați creat astfel două tabere; pe de-o parte dumneavoastră și gemenii, de cealaltă parte, soțul, pus cu spatele la zid.

3. Nu l-ați creditat cu nici un pic de încredere, nu l-ați întrebat daca este adevărat și nu l-ați luat de o parte, pentru a afla , în cazul în care este reală situația de adulter, ce l-a determinat să se retragă emoțional din relația dumneavoastră de cuplu și să se implice afectiv, într-o viață paralelă.

4. Pierderea controlului, jignirile, acuzele și antrenarea copiilor în această situație de viață a cuplului l-a făcut pe soțul dumneavoastră să se îndepărteze și să își justifice nevoia de comunicare și de înțelegere, pe care nu le gasește în mediul conjugal, deci le caută în altă parte.

Pentru ca doamna P.G. să își poată atinge obiectivele, am stabilit împreună care sunt prioritățile.

ConcluziiIe au fost: domnia sa este bine să le explice copiilor că și-a pierdut cumpătul în ziua scandalului, că tatăl lor îi iubește și relația lor cu el trebuie să nu aibă de suferit , orice s-ar întâmpla. Doamna P.G. poate să își invite soțul la un dialog facilitat de mediator sau să discute cu el, temele sensibile care au tulburat viața lor de familie, între patru ochi, nu în prezența copiilor. Cu cât sunt reevaluate legăturile afective dintre cei doi soți, exprimate sentimentele de iubire, admirație, respect unul față de altul, reluate activitățile care reunesc familia și cu cît își găsesc timp pe care sa-l petreacă împreună, cu atât fiecare are de învățat lecția înțelegerii și a moderației .

Mediator Roxana Cozma, www.mediatoriautorizatiiasi.ro.

Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi.