În cazul în care aveți o neînțelegere cu privire la partajul bunurilor dobândite în timpul căsătoriei sau o dispută între membrii familiei, asupra dezbaterii unei moșteniri, cea mai avantajoasă formă de soluționare este medierea.
De ce?!
1. Pentru că, dacă se ajunge la Acordul de mediere, taxa de timbru care urmează să fie plătită, în cazul judecării în Instanță, se înjumătățește.
2. Prin medierea părților, asistată de o a treia persoană (mediatorul) multe dintre reproșurile pe care și le aruncă cei implicați în conflict, unul altuia, sunt aplanate deseori, privite dintr-o altă perspectivă și ajungându-se la un comportament cooperant, față de cel agresiv, de la începutul medierii. Am învățat, din situațiile diferite pe care le-am parcurs, că omul are tendința să-i pedepsească pe cei care l-au făcut să se simtă neiubit și nerespectat, chiar trădat. Și primul lucru pe care-l poate face este să nu cedeze la nicio rugăminte a acestora/acestuia (dacă este soț sau soție) crezând că astfel își exercită puterea asupra lor/lui/ei. Ceva de genul: ”ei, lasă că vă arăt eu cine are ultimul cuvânt!”
Când însă mediatorul îl determină să privească lucrurile și din unghiul de vedere al celorlalți, al rudelor, al partenerului de viață, etc, înspre care de obicei se arată cu degetul, ca fiind vinovații, fără a Ii se da vreo șansă, apare îndoiala că s-au încercat chiar toate soluțiile aflate la îndemâna lor, pentru a-și îndeplini fiecare obiectivele în blocajul pe care îl reprezinta un conflict. Și dacă mediatorul știe să separe latura emoțională a unei dispute de cea pragmatică, în care toți au de îndeplinit niște obiective personale, atunci devine foarte clar că cea mai bună soluție este cea rațională și se află chiar în mijlocul opțiunilor pe care ei le găsesc.
Întotdeauna este nevoie să se vorbească pe un ton amabil și să se invoce doar sentimentele frumoase, care declanșează impulsurile pozitive, având grijă să nu fie răscolit trecutul în termeni agresivi, acuzatori și amenințători, pentru că aceștia nu construiesc punți între oameni ci creează doar premisa unei rupturi a relației dintre ei. Or mediatorul urmărește tocmai reluarea relației dintre părți, din alt punct, atunci când unul dintre ei face un pas în față către apropiere, cedează ceva în favoarea celuilalt (sau a celorlalți). Această etapă trebuie pusă în valoare de către mediator. El știe cât este de importantă mâna aceea întinsă care de fapt îi responsabilizează pe ceilalți (celelalte părți) să facă același lucru, pentru a se întâlni, undeva, la mijloc.
3. Timpul pe care îl presupune un proces de partaj aflat pe rol cuprinde multe luni sau chiar ani, în schimb:
- O mediere se realizează doar în câteva întalniri și dacă are ca rezultat Acordul de mediere (redactat și semnat de toate părțile implicate în conflict) acesta trebuie doar să fie depus în Instanță, care va da o hotărâre judecătorească în care vor fi trecuți termenii scriși în Acordul de mediere.
- O altă optiune este ca Acordul de mediere să fie depus la un notar și acesta întocmește un document autentic cu termenii scriși în Acord, cel mult în câteva zile.
Această temă, legată de avantajele medierii în situațiile amintite, mi-a fost sugerată de către o persoană care s-a chinuit doi ani de zile într-un proces de moștenire, cu rudele ei, fără să știe că ar fi putut încerca soluționarea prin procedura medierii.
Aştept întrebările dumneavoastră în legătură cu ceea ce vă interesează din procedura de Mediere, orice situaţii de conflict și soluționarea lor sau lămuriri asupra acestui subiect, pe adresa:
Mediator Roxana Cozma: www.mediatoriautorizatiiasi.ro
Pagina de FB: Mediatori Autorizați Iași